GALGANT MIELONY BIO 40 g - LEBENSBAUM
Opis
SKŁADNIKI: galgant* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Galgant jest to roślina pochodząca z Azji południowo-wschodniej.
Dzięki szerokiemu zastosowaniu w kuchni oraz medycynie nazywana jest "cudowną przyprawą".
W medycynie św. Hildegardy stosowana przy dolegliwościach trawiennych oraz sercowych.
Do czego używać przyprawy galgant?
Galgant jest przyprawą, która nadaje się do potraw mięsnych, wędzonych, azjatyckich oraz indyjskich. Stosowany jest także, jako składnik marynaty do owoców i warzyw.
OPIS
Posiada intensywny, ostro-korzenny zapach i gorzkawy smak. Najlepszy do kuchni indyjskiej i azjatyckiej, do mięs, jako posypka na kanapki.
Zapachem i smakiem przypomina słodką musztardę czy imbir, ma jednak bardziej intensywny aromat oraz mocniejszy i ostrzejszy pieprzny smak.
Galgantu można używać jako substytutu pieprzu lub jako zamiennika curry.
Pasuje do wołowiny, RYB, kartoflanki, zupy grochowej i fasolowej oraz tłustych sosów.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.