
Owies - ziarno cenne dla zdrowia
Kaszka owsiana lub płatki owsiane często podawane są dzieciom na śniadanie, my dorośli jemy je nieco rzadziej a szkoda, bo owsianka ma bardzo dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Owies jest uważany za najzdrowsze zboże, dlatego że:
- ma najwięcej białka ze wszystkich zbóż (i jest to białko lekkostrawne),
- bogaty jest w witaminy (przede wszystkim z grupy B), oraz pierwiastki m.in.: wapń, magnez, sód, potas,
- zawiera bardzo dużo aminokwasów egzogennych. Aż 7 na 10 aminokwasów egzogennych znajduje się w owsie,
- 80% białka owsianego stanowi frakcja nazywana globuliną (globuliny odpowiedzialne są za mechanizmy odpornościowe oraz wiążą tłuszcze i glukozę),
- tłuszcz owsiany jest bogaty w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe),
- zawiera najmniejszą ilość węglowodanów, wśród których dominuje skrobia,
- zawiera beta-glukany, które stymulują odporność, obniżają poziom trojglicerydów, obniżają poziom cholesterolu LDL i podwyższają HDL,
- beta-glukany z owsa są pożywką dla bakterii jelitowych (prebiotyk), wobec tego poprawiają stan jelit, opóźniają wchłanianie glukozy z pokarmu i dają na długo uczucie sytości,
- mają działanie ochronne przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych,
- niski indeks glikemiczny,
- przetwory z owsa są źródłem substancji o właściwościach przeciwutleniających.
Proponuję wybierać owies ekologiczny, żeby mieć pewność, że rósł zdrowo i nie miał kontaktu z herbicydami.
Radzę raczej rezygnować z płatków owsianych błyskawicznych na rzecz zwykłych lub górskich. Płatki błyskawiczne są rozdrabniane i poddawane obróbce hydrometrycznej w celu skrócenia czasu gotowania, są mniej wartościowe niż zwykłe płatki owsiane.
Dobrze jest płatki wieczorem zwilżyć wodą i wstawić pod przykryciem do lodówki. Czynność ta po pierwsze spowoduje, że płatki rano będą miękkie i można od razu dodać je np. do jogurtu lub ugotować, a po drugie – najważniejsze, pozbędziemy się kwasu fitynowego zawartego w nasionach i płatki staną się dla nas bardzo odżywcze.
Owsiankę codziennie możemy przyrządzać z innymi dodatkami dzięki temu zawsze będzie pysznie i nigdy się nie znudzi. W mojej owsiance zawsze znajdują się orzechy, migdały i kakao, one sprawiają, że jestem dłużej syta. Poza tym sezonowe owoce, a zimą dodaję przyprawy korzenne takie jak cynamon, goździki…