Masło klarowane ghee 810 ml Palce Lizać
Opis
Masło klarowane Ghee
Najlepszy, najzdrowszy tłuszcz do smażenia to bez wątpienia klarowane masło ghee. Wystarczy niewielka ilość, bo masło ghee jest bardzo wydajne i co ważne — odporne na wysokie temperatury. Dania są niezwykle aromatyczne, delikatne i bardzo smaczne. Świetnie nadaje się pieczenia, gotowania (zupy, sosy), na kanapkę zamiast tradycyjnego masła, ale również ma zastosowanie kosmetyczne. Dodatek masła klarowanego ghee to wiele korzyści dla zdrowia, nie bez kozery Hindusi nazywają je płynnym złotem. Sprawdź, jakie jeszcze produkty spożywcze o wyjątkowych właściwościach znajdziesz w ofercie naszego sklepu internetowego.
Biosnova - Klarowane masło Ghee - doskonały dodatek do potraw
Ghee [czyt. gi] – to 100% tłuszcz mleczny, nie zawierający tego, co zwykłe masło – wody i stałych składników mleka. To rodzaj oczyszczonego, sklarowanego masła. Nie zawiera ani laktozy, ani kazeiny, ani pozostałych białek i cukrów, ani wody. Receptura pochodzi z Indii. Stosowane jest w tradycyjnej kuchni i medycynie południowo-wschodniej Azji.
Masło sklarowane ghee wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach.
- nie przypala się podczas smażenia,
- wspaniale nadaje się do gotowania np. zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
- użyjmy go do pieczenia zamiast niezdrowej margaryny,
- nadaje się również na kanapkę zamiast zwykłego masła.
Masło sklarowane ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem.
Charakterystyka
- Ghee to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
- wyrabiane metodą tradycyjną, klarowane od 8 do 12 h (zależnie od pory roku, czyli od tego, co jedzą nasze krowy – trawę czy siano),
- ghee pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
- nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
- nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260 C⁰,
- może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
- to w 100% tłuszcz mleczny,
- zawiera witaminy A,D, E, K,
- nie zawiera złego cholesterolu,
- nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.
Cechy
- ma strukturę lipoidalną – jest przyswajane przez komórki ciała,
- jest dobrym transporterem witamin, i mikroelementów przez ścianki komórki do jej środka,
- oczyszcza układ pokarmowy i poprawia trawienie,
- używane do kąpieli – nawilża ciało,
- wzmacnia i poprawia wzrok – kuracje oczyszczające i tzw. kąpiele oczu w maśle ghee,
- ochrania śluzówkę żołądka,
- rozpuszcza toksyny i złogi w ciele,
- wzmacnia system odpornościowy,
- działa pozytywnie na połączenia neuronowe,
- poprawia pracę mózgu.
Nie musisz przechowywać masła ghee w lodówce, optymalna jest dla niego temperatura pokojowa. Nasz produkt jest naturalny i sezonowy, dlatego latem i zimą może mieć różną konsystencję – latem półpłynne, zimą bardziej zbite. Biały osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.
Wartość odżywcza |
w 100g |
porcja 5g |
Wartość energetyczna |
3675(kJ) / 894(kcal) |
183(kJ) / 44 (kcal) |
Tłuszcz |
100 |
|
kwasy tłuszczowe nasycone |
73 |
|
Węglowodany |
0 |
|
Błonnik |
0 |
|
Białko |
0 |
|
Sól |
0 |
|
Tłuszcz o wielu zastosowaniach
Hindusi nazywają masło ghee płynnym złotem ze względu na swoje bogate właściwości. Od tysięcy lat w ajurwedzie wykorzystuje się ghee do leczenia - od skóry, przez zapalenia stawów, aż po poprawę trawienia i walkę z nowotworami. W Europie wiedza o ghee jest jeszcze dosyć niewielka, ale coraz więcej osób sięga po ten magiczny produkt.
Długi termin przydatności
Zwykłe masło, zgodnie z polskimi wymaganiami, musi zawierać minimum 82% tłuszczu. Ze względu na owe 18% pozostałych składników musi być przechowywane w lodówce, w przeciwnym wypadku szybko zjełczeje. Tymczasem ghee nie potrzebuje chłodzenia. Ze względu na to, że w składzie jest sam tłuszcz, nie psuje się – nawet w temperaturze pokojowej. Dlatego świetnie sprawdza się w podróży.
Ramka- Im starsze ghee tym lepsze
W Indiach panuje przekonanie, że im starsze ghee, tym lepsze.
Odpowiednie dla osób z alergią mleczną
Osoby z alergią mleczną, nietolerancją kazeiny czy laktozy spokojnie mogą jeść ghee, ponieważ wolne jest od alergenów mlecznych. Dzięki specjalnej recepturze klarowania i filtrowania, składniki uczulające wytrącają się.
Odporne na działanie wysokich temperatur
Amatorów smażenia na maśle jest wielu (aromat i smak są niepowtarzalne). Niestety zwykłe masło przypala się, stając się dla nas toksyczne. Z kolei kwasy tłuszczowe wielonienasycone, jak oleje roślinne, uwalniają pod wpływem wysokich temperatur wolne rodniki. Ghee natomiast składa się z tłuszczów nasyconych – dlatego nadaje się do obróbki termicznej aż do 260°C (na ghee można więc smażyć, piec i gotować – bez szkody dla zdrowia).
Bogate w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy i przeciwutleniacze
Ghee jest bogate w witaminy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczu. Mają one duży wpływ na pracę mózgu, serca, układu odpornościowego oraz krzepnięcie krwi. Ale to nie wszystko, ghee zawiera także kwas masłowy, który znacząco wspomaga metabolizm i łagodzi stany zapalne, ale co najważniejsze – utrzymuje cholesterol na odpowiednim poziomie oraz hamuje wzrost guzów nowotworowych. Ghee zawiera ważne mikroelementy i pomaga je transportować. Przez swoją lipidową strukturę jest stosowane jako nośnik do wchłaniania różnych substancji czynnych w żywności, a także do transportu leków.
Pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała
Ghee pomaga zrównoważyć nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtworzyć śluz na ścianach żołądka. Poprawia więc trawienie, podczas gdy inne tłuszcze, m.in. masło czy oleje, spowalniają procesy trawienne.
Ramka- Odchudzające ghee
Ghee jest jednym z najważniejszych źródeł naturalnego CLA (sprzężonego kwasu linolowego), który zwiększa masę mięśniową przy jednoczesnym zmniejszaniu masy tkanki tłuszczowej. Podobnie jak olej kokosowy, ghee składa się z krótkiego łańcucha kwasów tłuszczowych, które są łatwo metabolizowane i szybko przyswajane przez organizm (a więc paradoksalnie, aby spalić tłuszcz, warto jeść tłuszcz ghee).
Jeszcze więcej ghee
Zastosowanie tego płynnego złota to naprawdę szeroki wachlarz. Od kuchni, przez kosmetykę aż po medycynę. Stosowane jest na przykład w indyjskich SPA – Panchakarmach – na pusty żołądek w kuracji oczyszczającej organizm. Łagodzi rany i oparzenia podobnie jak aloes, jest też uważane za luksusowy krem do ciała. Wraz z olejkami eterycznymi, używa się go w aromaterapii i do kąpielach. Równie przyjemnym zabiegiem są masaże z ghee.
Ponadto bonusem do tych wszystkich argumentów jest jeszcze fakt, że mamy polskie ghee. Poza sprowadzanymi zza granicy przemysłowo produkowanymi, możemy kupić wytwarzane regionalnie z mleka polskich krów, według tradycyjnej indyjskiej receptury.