
Kiełki – skarbnica wartości odżywczych
Kiełki zaliczane są do grona produktów najbogatszych w składniki odżywcze. Każde nasionko zawiera składniki odżywcze niezbędne do wytworzenia pierwszych pędów rośliny: witaminy, enzymy, składniki mineralne, cenne białka, tłuszcze oraz błonnik. W procesie kiełkowania, za sprawą enzymów, rozkładane są węglowodany i białka na proste substancje, które są później łatwo rozpuszczalne w wodzie, a kiełki są łatwo przyswajane przez nasz organizm.
Co drzemie w kiełkach?
Kiełki są zasobne w witaminy z grupy B, oraz witaminy C, E, D, K, PP. Makro- i mikroelementy: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, cynk, jod, mangan, miedź, lit, selen, a także białka, tłuszcze, beta- karoten, kwasy tłuszczowe omega-3, oraz dużą ilość błonnika. Każdy rodzaj nasion ma inny skład ilościowy witamin i pierwiastków, ale każdy z nich to prawdziwa bomba witaminowa.
Dlaczego warto spożywać kiełki?
Dodatek kiełków do pożywienia sprawia, że jest ono bardzo odżywcze. Kiełki smakują doskonale i można dodawać je np. na kanapkę czy do sałatek. Stanowią zdrową alternatywę dla warzyw dostępnych po sezonie.
Gotowe kiełki możemy kupić w markecie, ale zachęcam do samodzielnej produkcji. Oferta nasion na kiełki jest bardzo szeroka, a zrobienie ich w warunkach domowych jest proste. Możemy użyć słoika z gazą lub kiełkownicy.
Produkcja kiełków w słoiku.
Przepłukujemy nasiona a następnie moczymy je w letniej wodzie przez kilka godzin. Po ponownym przepłukaniu, umieszczamy nasiona w słoiku, który przykrywamy gazą i zawiązujemy sznurkiem bądź gumką recepturką. Odstawiamy w ciepłe, nie bardzo słoneczne miejsce (18-22°C). Dwa razy dziennie kiełki należy przepłukać chodną wodą a za około 4 dni już są gotowe do spożycia.
Produkcja w kiełkownicy.
Produkcja w kiełkownicy ma tę zaletę, że można jednocześnie kiełkować różne rodzaje nasion, oraz dosiewać na bieżąco, co zapewnia ciągły zbiór. Nasiona rozmieszczone są na szalkach a na dole znajduje się zbiornik. Nalewany wodę do górnej szalki, która powoli ścieka do dolnego zbiornika na wodę zwilżając po drodze dolne szalki z nasionami. Zbiornik z wodą opróżniamy. Czynność powtarzamy 2 razy dziennie.
Zapraszamy do sklepu biosnova.pl , w którym dostępne są kiełkownice oraz szeroka oferta organicznych kiełków. Na każdym opakowaniu jest informacja jaki rodzaj kiełkowania (słoik/kiełkownica), będzie najbardziej korzystny dla tego rodzaju nasion, oraz dokładna instrukcja. W sklepie biosnova.pl wchodząc na konkretny produkt sprawdzą Państwo jakie wartości odżywcze posiada.